STARTSIDEN












 Olavsfestdagene 2001

Fragmenter

Ved Universitetsbiblioteket i Trondheim - Gunnerusbiblioteket finnes det ca 100 middelalderfragmenter. Dette er små biter av håndskrevet materiale, for det aller meste fra kirkelige tekster. Dette materialet, det tidligste i Gunnerusbiblioteket kan dateres til 1000-tallet, er det eldste skriftlige materialet som finnes i Norge, bortsett fra runer.

Ved reformasjonen ble alle liturgiske tekster ubrukelige i den protestantiske kirken og mye av materialet ble derfor skåret i stykker og brukt til annet formål: omslag på bøker, fyll i bokpermer og forsterking ved innbindning av bøker. Materialet er pergament, som er kostbart. (Gjenbruk er ikke noe nytt for vår tid!) Ved restaurering av dette sekundære materialet, blir fragmentene fjernet, samlet og registrert.

Over hele Europa registreres middelaldertekster, inklusive fragmenter. Gunnerusbiblioteket har et nært samarbeid med Riksarkivet i Stockholm, men også med Riksarkivet i Oslo for å samordne registreringspraksis.

Vi viser her noen bilder av fragmenter som har tilknytting til temaet for Olavsfestdagene 2001, "I vesterled". Tekstene er utarbeidet av stipendiat Marit Høye i samarbeid med professor Andreas Haug, Senter for middelalderstudier, NTNU.


Neste:
Fragment av et engelsk manuskript fra 1000-tallet (fragment 30)

  Kunstmeny




Til Universitetsbiblioteket i Trondheim