STARTSIDEN












 Olavsfestdagene 2001
 Øystein
Erlendsson

Øystein Erlendsson

Erkebiskop Øystein Erlendsson (1161 - 1188), måtte grunnet uoverensstemmelser med kong Sverre, flykte til England der han oppholdt seg i tre år, fra 1180 til 1183. Det var herfra han lyste kong Sverre i bann. Erkebiskopen hadde i flere år arbeidet med å omforme Norge til et kristent og velordnet statssamfund efter europeisk mønster. Dette arbeidet gikk i stå da Sigurd i 1176 kom til Norge og erklærte seg retten til kronen. Det var Magnus Erlingsson som nu var konge i landet. Han ble som første konge i Norge kronet i Bergen av erkebiskopen under kirke-og riksmøtet der i 1163/64.

Erkebiskop Jon døde i 1157. Kong Inge valgte da på eget initiativ Øystein Erlendsson til hans efterfølger, en udemokratisk og ukanonisk fremgangsmåte. Først i 1159 reiste han sydover for å motta palliet av paven, Alexander III, Hadrian IV's efterfølger. Han fikk dette og ble vigslet i 1161.

Kilder tyder på at erkebiskopen kom til Yorkshire og at han der oppholdt seg en tid i cistercienserklosteret Fountains Abbey. Det var i dette klosteret hans tilføyelser og redaksjon av Passio Olavi ble oppbevart og gjenfunnet efter flere hundre år.

  Fountains Abbey og cistercienserklosteret

Passio Olavi omhandler lidelseshistorien og undergjerningene til Olav den Hellige. Som tittelen indikerer, er det opprinnelig skrevet på latin. Undergjerningene til Olav den Hellige var nok populært stoff, det er funnet forskjellige utgaver av dem i flere land i Europa. I "Gammel norsk homiliebok" er det også en gammelnorsk oversettelse. Mye tyder på at erkebiskop Øystein hadde med et manuskript som kan ha vært nedtegnet i miljøet rundt domkirken. Dette fikk altså tilføyelser og ble ferdigstilt av ham i England.

Illustrasjonen (bak lenken) viser en side av manuskriptet som ble funnet i Fountains Abbey.

Bury St. Edmunds    

Erkebiskopen oppholdt seg også andre steder under sitt opphold i England, blant annet i klosteret Bury St. Edmunds, som vi her ser et bilde av.

I Bury St. Edmunds fikk han kunnskaper om geistlig rettspraksis, administrasjon av kirkegods og organisering av store klostersamfund. I den tiden han bodde der, var klosteret uten abbed, noe som nok også ga ham forståelse for nytten av god klosterledelse.

Størst betydning for Øysteins videre virke i Norge, var det halve året han bodde i bispeboligen til katedralen i Lincoln. Han hadde allerede før flukten til England påbegynt utbyggingen av Kristkirken i Nidaros, hvor Olav den hellige var gravlagt. Ved hjemkomsten ble den romanske kirken ombygget til en gotisk katedral med katedralen i Lincoln som modell og inspirasjon.


Neste tema:
Litteratur

    Kunstmeny




Til Universitetsbiblioteket i Trondheim