Oppveksten

Fredrikke Marie ble født i Trondheim 31. mai 1843. Foreldrene var Louise Augusta Bing og David Andreas Gram. Da Fredrikke var seks år gammel, flyttet familien til den gamle slektsgården By gård ved Steinkjer. Gården ble drevet som et mønsterbruk med tilhørende sagbruk, mølle, brenneri og meieri. Faren var en sterk tilhenger av Henrik Wergeland og følgelig opptatt av tanken på nasjonal selvstendighet. Det var et rikt hjem, både åndelig og materielt sett.

Hjemmet var preget av stor gjestfrihet, og fremstående menn og kvinner vanket der. Både kunstnere og forfattere, bl.a. Ole Bull og eventyrsamleren Peter Christian Asbjørnsen. I 1869 besøkte Aasmund Olavsson Vinje gården, og han gjorde et sterkt inntrykk på Fredrikke. I "Ferdaminne" skrev Vinje om oppholdet sitt der:

"Der var blomar og bær og dammar med springvatn og gangar og løyndevegar so det var reint utruleg. Eg trudde mest at eg var i India, eller der sør på, og ikkje her under 64 nordgrader"

Søte og omsorgsfulle - slik skulle små piker se ut. Dette kunne ha vært Fredrikke som liten pike.
   
 

Selv om hun var liten av vekst, kom hun til å få stor betydning. Hun hadde sterke kvinner å slekte på, spesielt var mormoren og en søster av moren gode forbilder. På By gård ble det ikke gjort så stor forskjell på gutter og jenter. Hun fikk utfolde seg friere enn de fleste andre piker på den tiden. Hun var flink til å gå på ski og skøyter, og likte også å ri. Gården hadde mange hester. Hun ble tidlig politisk bevisst, og det berettes i brev fra 1884 om den 14. årige Fredrikke som "i den største spenning levde midt oppe i dagens politiske strid". Barna fikk skolegang på gården, og de ble undervist av dyktige huslærere, selv om vi forstår at fliden og oppmerksomheten ikke alltid var den beste. I Fredrikkes karakterbok fra 1860 kan vi lese anmerkningene som fulgte karakterene.

Anmerkninger.
"Da Fredrikke, uagtet gjentagne Advarsler mod Uorden og Dovenskab, idag atter indfandt sig paa Skolen aldeles uforberedt i alle mine Lectier, og altsaa alle Formaninger fra min Side synes frugtesløse, anmodes hendes Moder om at anvende sin Myndighed, for at ikke Undervisningen skal blive aldeles frugtesløs."

2/6 -60 AQvam
 


Neste side: Ekteskapet med Ole Anton Qvam

 




Til Universitetsbiblioteket i Trondheim