21. Desember - Thomasmesse

Fig. 11: St. Thomas fremstilt på alterskapet i Mariakikren i Bergen.

St. Thomas, som vi feirer den 21. desember, var en av Jesu 12 apostler. Han fikk tidlig tilnavnet tvileren, fordi han utrykte tvil om at Jesus var oppstått fra de døde da han først ble det fortalt. Han måtte se Jesus og sårmerkene før han trodde.

 Tradisjonen sier at han døde på en misjonsreise i India. Merket er ofte en vinkelhake, et måleinstrument. Dette fordi han "ikke ville tro før han hadde målt." Han skal være gravlagt nær Madras i Bengadalen.

I folketradisjonen het dagen Thomas brygger, Thomas fulltønne eller Thomas med logbøtten, men har ellers lite med St. Thomas å gjøre. Merket er ofte en bøtte, for "da kommer Thomas med bøtten og gir øl til jul". Både Gulatingsloven og Frostatingsloven påbød folk å brygge øl til jul.

Det heter også at dagen alltid kom med mildvær, og på denne dagen skulle juleølet brygges. Man måtte ikke gjøre noe som gikk rundt, for eksempel spinne eller kjerne. All veden måtte være i hus, ellers kom Thomas og gjorde sitt fornødne på veden. Dette var også vintersolhverv, og tradisjonen sa at i det solen snudde, løsnet hornene på kuene og vann ble til vin.

 

 Neste side: 25. desember

 Merkedager i advents- og juletiden:

      4. desember  >  6. desember  >  13. desember  > 21. desember  > 25. desember  > 26. desember

      6. januar  > 11. januar  > 13. januar

      Startsiden  | Om nettutstillingen  | Andre utstillinger


Til Universitetsbiblioteket i Trondheim