Startside | Linné | Gunnerus | Brevveksling | Om utstillingen
 

En omfattende korrespondanse

Fra 1766 og utover sendes det flere brev årlig mellom de to. Brevene er for det meste faglige diskusjoner, men bli mer og mer personlige. I starten foregikk brevvekslingen stort sett på latin, etter hvert utelukkende på norsk og svensk.

Gunnerus blir svært glad for Linnés entusiastiske svar på hans innledende brev:

”I brevet tilkjennegav De hvor velvillig De bedømmer våre forsøk, og derved har De gjort meg enda mere forbunden enn før …”, og ser det som en stor ære å ha vunnet Linnés fortrolighet: ”Om det var tillatt å strebe til det høyere, kunne jeg ikke ønske meg større lykke enn om det skulle times meg å bli regnet blant Deres kolleger.”

Gunnerus sender nå hyppige brev til Linné med meddelelser om funn og faglige problemer som han gjerne vil ha Linnés synspunkter på. Det faglige innholdet i brevene dreier seg mye om marine organismer foruten Gunnerus hovedverk Flora Norvegica. Ved flere anledninger sender han også med objekter og preparater. I brevene ser vi også hvordan Gunnerus vokser som forsker.

Gunnerus holder hele tiden en relativt formell tone i sine brev, sjøl om han tydelig får et nært forhold til Linné. Brevene fra Linné blir i mye større grad vennebrev med varme ord om sin venn. Dette ser vi tydelig i et par brev fra 1768. Linné har ikke hørt fra Gunnerus på lenge og er utålmodig etter å høre nytt, men han er også bekymret for sin venn:

Hwar dag har jag frågat Licent. Tonning om han intet hela hösten haft bref af Hr Biskopen, som swarat att han ej fått hugna sif af en enda rad; detta sätter mig i hiertan fruchtan, att den beswärliga Norrlands resan på nogåt sätt brutit Hr Biskopens hälsa och förorsakat nogon långsam sjukdom.
Fra Linné 20. januar 1768

Gunnerus svarer kort 13. februar 1768, at reisen gikk bra, men at han ikke har fått svart på grunn av embetspliktene:

”Hvad jeg [..] har observeret paa rejsen, har jeg endnu ikke, fomedelst mange og til dels fortrædelige embedsforretninger, faaet tid til at bringe i Orden, …”,

før han raskt går over til faglige spørsmål som omfatter både snegler, innvollsormer, sjøanemoner og planter.


Til Universitetsbiblioteket i Trondheim